söndag 24 oktober 2010

Jobbigt i kubik?

Många säger att det är jobbigt i kubik, inte dubbelt så jobbigt, att ha två barn tätt. Många undrar om det är så jobbigt och jag har alltid svarat nej men efter denna helg har jag funderat på om de som säger så kanske ändå har rätt. Har nämligen haft förmånen att få vara med bara Adam några timmar både igår och nu ikväll.

Ikväll gick vi och handlade och när vi kom hem kunde jag baka världens godaste cheescake (recept längre ner) helt ifred. Och vilken skillnad, har kunnat slappna av på ett helt annat sätt, sluppit kontrollera, underhålla och lösa konflikter. Att bara vara med Joel kräver mer men att bara vara med Adam är ren semester. Fick t.o.m. bra hjälp av honom!

Stunderna med båda är ofta helt underbara, ibland otroligt påfrestande, men det kräver så otroligt mycket mer av mig. Det gäller verkligen att vara på allerten.

Samma människor som pratar om jobbigt i kubik säger att efter ett par år blir det som att ha 1½ barn för då har de så mycket glädje av varandra och kan börja leka på ett helt annat sätt. Får se om det blir så för oss?

Varje ålder har såklart sin tjusning och att det absolut inte är någon ålder jag vill missa, ansträngande eller inte.

På väg till affären, Adam stannade och tankade vagnen.
Tittar på en pojke som gråter över uteblivet godis.
Tar fram pengar för att betala drickan han valde.
Hjälper gärna till att diska.
Och gör det med glädje. Dukade även bordet.

Amerikansk cheesecake

Det enda min far bakar är denna. Det krävs noggrannhet och precision och inget man gör när man är stressad. Kommer ihåg hur det var när pappa gjorde den när vi var små, ungefär som när han körde in i en ny stad och inte hittade. Tystnad! Men den blev alltid bra också.
Det är värt att lägga ner lite extra tid för den är gudomligt god. Läs igenom hela receptet före du börjar.

Botten:
8 digestivekex smulas fint
2 msk socker
½ tsk kanel
Blandas i en bunke

4 msk matfett smältes i kastrull, blanda ner kexblandningen. Platta ut botten i en form av aluminium eller i en löstagbar botten. Ställs kallt.

Fyllning:
3 tsk gelatin (eller 3 blad) blötlägges i 2 msk kallt vatten.

Vispa ihop:
1½ dl socker
1½ dl mjölk
2 äggulor
i en kastrull (2 liter) och sjud, gelatinet tillsätts. Vispa kraftigt under tiden.

När massan tjocknat ( tycker själv aldrig att det märks) kyles kastrullen i kallt vattenbad.

Saft och rivet skal från ½ citron
200 gram philadelphiaost
½ tsk vaniljsocker
Röres ner i den kylda kastrullen med hjälp av elvisp.

Vispa vitorna från de två äggen, rör sedan ner i kastrullen. Vispa 1½ dl grädde och rör sedan ner i kastrullen.

Fyllningen hälles i kexformen och ställs kallt i ca en timme. Servera gärna med färsk frukt eller bär som garnering.

2 kommentarer:

  1. Ha ha mycket roligt att läsa om cheesecaken, inte som när jag bakar mao...vad duktig Adam är på att diska, kusinen gillar också att hjälpa till i köket, ett tag kvar tills det är någon hjälp dock. / Emma

    SvaraRadera
  2. Vilken fin bild på Adam som diskar! Håller med om att det inte är förrän man är ensam med den äldre som det faktiskt känns hur på helspänn man är hela tiden...ibland är det nog faktiskt jobbigt i kubik, men ibland bara 1,5 barn också. Det blir nog bättre, tänk vad skönt när de är 2,5 och 4 :-) Då siktar jag in mig på semestrar med Bamseklubb ;-)

    SvaraRadera