lördag 23 oktober 2010

Adam 2½ år idag.

Älskade Adam börjar bli stora killen, helt galet att tänka på allt han lärt sig sedan födseln. 

Adam pratar som bara den, härmar oss mycket. Man hör inte alltid vad han säger, v och f blir b och ibland utesluter han början av ord. Berättar med inlevelse om t.ex. stora älgen i parken och var trollet bor (saker de gjort på dagis). Använder prepositioner och personliga pronomen mer och mer. Uttrycker känslor som arg, glad, ledsen, trött och tycker om. Tycker om sånger och kan sjunga några rader ur exempelvis "i ett hus vid skogens slut". Tyvärr är vi lite dåliga på att lyssna på barnvisor.

Kissar på toaletten på dagis men vill inte göra det hemma.

Kan nästan klä av sig alla kläder själv och ta på byxor. Tycker inte om att klä på sig ytterkläder och vill gärna ha sommarskorna. Jeans är absoluta favoritplagget. Visar sin vilja genom att inte vilja klä på sig ytterkläderna, lägga sig ner på golvet och skrika eller springa iväg. Det är sällan som det blir jättestora konflikter. Igår när första snön fallit sa Adam "mamma, bort med vintern", han ville inte ha vinterskorna på sig.

Älskar att leka lekar som att det brinner och att vi släcker elden, att någon gör sig illa och att doktor Totte måste komma. Allt med tutu-bilar är populärt. Tycker om att springa, hoppa, sparka boll, cykla (trampar inte) gunga, tanka bilen, köra med sin Bobby Car och att leka med tågen och bilarna.

Tycker mycket om böcker, vill ofta att vi ska läsa för honom och han kan själv berätta och läsa till bilderna. Gillar även att titta på filmer som Pippi, Emil och Barnen i Bullerbyn.

Gillar att handla, köra kundvagnen och att betala.

Kan göra kullerbyttor. Skruvar på och av korkar samt häller lätt vatten ur en flaska/tillbringare ner i ett glas.
Äter allt som serveras på dagis men inte hemma. Hemma äter han pasta, sushi, plättar, ris, potatis och köttbullar, gröt, smörgås, frukt och såklart glass, godis, kladdkaka. Älskar att dricka bubbelvatten, juice m.m.

Tycker jättemycket om sin lillebror, undrar var han är, pussar och kramar honom och blir väldigt glad på morgonen när han ser Joel. Ger dock honom en hel del knuffar, ligger på honom ibland och blir arg när Joel förstör hans långa rader av tåg, bilar i kö osv.

Har ett jättebra minne, blir ibland helt ställd över saker han kommer ihåg. Det kan t.ex. vara vem han fått en bok av, vad personer heter eller var de bor. Idag t.ex. när hans pappa skulle åka och hälsa på en kompis vid namn Nicklas sa Adam "Hälsa på Nicke, apan". Vi har en bok om Nicke nyfiken och har inte läst den på väldigt länge, att han ens kommer ihåg den.

Är väldigt social och gillar andra människor. Kan alla namn på dagiskompisarna och fröknarna. Pratar ofta om dem. Hälsar glatt på personer han möter och tilltalar de oftast vid namn. Ser fram emot att åka till Moppa och Mimmi (mormor och morfar) och leker ofta att Nina kör polisbilen och Hugo åker med.


1 kommentar: